Att ha sitt eget födelsedagskalas brukar vara en av årets höjdpunkter för många barn. Om de dessutom får hjälpa till med att ordna och planera det blir det ännu roligare för alla. Det finns många kreativa och roliga saker att göra som får barnen att känna sig mer involverade. En del av pysslet kan du också låta bli ett inslag i kalaset.

Tema och inbjudningskort

Ofta vill barnet ha ett tema på kalaset och det är bara en fördel. Det gör det mycket enklare att duka, dekorera, baka tårta samt ordna inbjudningskort. För att göra det lite smidigare kan ni köpa färdiga inbjudningskort som passar temat. Det finns inbjudningskort som passar de flesta kalas och teman, oavsett om barnet gillar Frozen, Angry Birds eller Zlatans lag PSG. Man kan också vara kreativ och göra en personlig och dekorativ tårta tillsammans med barnen.

Pappers- och ballongdjur

Istället för att ni ska göra allt pyssel innan kalaset startar kan ni göra det tillsammans efter att ni exempelvis har ätit tårtan. Allt du behöver för ett roligt pyssel är ballonger, hobbypapper, sax samt dubbelhäftande fästkuddar. Gör mallar till ögon, nos, mun och öron som barnen kan använda sig av. Låt alla barnen måla av och klippa till de delar som behövs. Det enda du behöver tänka på är att göra öronen en centimeter längre för att de ska gå att vika och fästa på ballongen. Kolla in tidningen Mama för att se hur snygga ballongdjuren kan bli och ta del av fler pysseltips.Bara fantasin sätter gränser för hur barnkalaset ska se ut. Det viktigaste är att ni inte låter stressen ta överhanden utan gör både förberedelser och själva kalaset till något roligt som ni kommer minnas.