Försöker du bli med barn och letar efter tips som kan öka chanserna att bli gravid? Då har vi sammanställt lite information här.

Gravid kvinnaPå Allt för föräldrar tipsar man i en artikel om olika saker som kan hjälpa en möjlig graviditet på traven. Utöver att ha rikligt med sex med sin partner finns det andra saker som spelar in när det gäller att uppehålla sin fertilitet, både som kvinna och man. När det gäller mannen så är det så klart orgasmen som gör så att sperman och sädescellerna släpps ut, och enligt studier ökar även kvinnans orgasm chanserna till befruktning.

Kvinnans sammandragningar under orgasmen gör att mannens sperma förs djupare in i livmodern. Försök också att ligga still i 15-20 minuter efter samlaget så att spermierna får ligga kvar kring livmoderhalsen och därför bästa möjlighet att simma rätt. Det handlar helt enkelt om att njuta för fullt och inte fokusera för mycket på fertila dagar. Många kanske tänker att det är bra att spara på sperman till kvinnans mest fertila och receptiva dagar men det är faktiskt bättre att ha ett aktivt sexliv hela tiden eftersom en frekvent utlösning ökar chansen att mannens spermier är av god kvalitet. Stress är en mycket känd faktor vid svårigheter att bli gravida.

Faktum är att fler barn blir gjorda kring påsk, jul, semester och andra ledigheter just för att då tar vi det lite lugnare. Försök att stressa ner eftersom det sänker stresshormonet kortisol, för höga halter av kortisol hämmar hypofyshormonet LH vilket har som funktion att stimulera könshormonerna. Vad som däremot är viktigt att tänka på är att det bör finnas spermier i äggledarna under kvinnans ägglossning, man bör därför ha sex minst var tredje dag genom hela ägglossningscykeln. Lyckas det så kan man mycket väl ha ett plus på stickan inför nästa utebliven menstruation.

Graviditetstest köper man smidigast på nätet, på graviditetsportalen Graviditetskollen hittar du praktiska och lättlästa graviditetstester. Försök också att öka din fysiska aktivitet, eftersom en lagom dos av aktivitet gör att du mår bättre och ökar det blodtillförseln vilket ger bättre sexlust. Till exempel så finns det speciell yoga som sägs ska öka chanserna för er att bli gravida. Tänk också på att äta rätt och nyttigt, ta lite extra vitamin och mineraltillskott och skippa socker och snabbmat. I Sverige brukar vi använda uttrycket “lattemammor” som syftar till att mammalediga mammor ofta möts upp och fikar. Även om man tycker detta lockar med föräldraledigheten så bör man tänka på att ett för stort intag av koffein kan ha en negativ påverkan på fostret, så ett tips är att dra ner på kaffeintaget redan innan man planerar att bli gravid.