Som gravid finns det en hel del att tänka på och det kan vara klokt att börja med en del förberedelser redan innan du blir gravid. Tobak är skadligt för fostret och du bör därför sluta med det redan innan. Rökning kan dessutom göra det svårare att bli gravid, vilket ger dig ännu en anledning att sluta. Att minska alkoholkonsumtionen är också ett bra sätt att förbereda dig på.

Praktiska förberedelser

Planerar ni en graviditet är det smart att vara förberedd med graviditetstest för att minska stressen inför dagen ni ska testa. Eftersom testet vanligtvis ska tas med morgonurin är det bra att ha det hemma. Även ägglossningstester kan vara bra att ha om ni vill vara säkra på att ni prickar in rätt tid i månaden. Ett ägglossningstest visar nämligen vilka dagar du är som mest fertil.

Att äta rätt

Det kan vara bra att tänka till kosten om du planerar en graviditet, åtminstone om den kosthållning du har nu inte är optimal för en gravid kvinna. Bra mat när du är gravid är bland annat fisk, frukt och grönsaker. Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel eftersom de inte innehåller så mycket socker och salt, samt har mer fibrer och fullkorn. Är du en stor kaffedrickare bör du även minska ditt intag av koffein.