Aktiviteter för barn

Det finns många olika aktiviteter som barn kan göra, beroende på deras ålder, intressen och förmågor.

Här är några förslag:

 1. Måla, teckna eller skapa konstverk med olika material såsom färgpennor, pasteller, akvarellfärger eller modellera med lera.

 2. Pyssla med papper, kartong eller andra material. Man kan till exempel göra egna kort, mobiler, fåglar eller annat.

 3. Läsa en bok tillsammans eller ge barnet en egen bok att läsa.

 4. Spela olika spel tillsammans, som brädspel, kortspel eller spel på dator eller konsol.

 5. Gör en promenad tillsammans eller utforska naturen. Man kan titta på djur och växter, samla stenar eller blad, eller bygga en koja.

 6. Gör enkla experiment tillsammans, till exempel göra ett vattenfall i ett glas eller se vad som händer när man blandar olika vätskor.

 7. Gör en film eller en teaterpjäs tillsammans. Man kan använda en kamera eller en smartphone för att spela in, eller så kan man spela upp pjäsen för familj och vänner.

 8. Dansa, sjunga eller spela musik tillsammans. Man kan lära sig en ny dans, sjunga karaoke eller spela en instrument.

 9. Gör en hemmagjord maträtt tillsammans. Man kan baka en kaka, göra en pizza eller laga en enkel middag.

 10. Gör en skattjakt eller en gåta tillsammans. Man kan skriva ledtrådar eller skapa en karta och låta barnet hitta skatten eller lösa gåtan.

Populära lekar hos barn

Det finns många olika lekar som är populära hos barn. Här är några exempel:

 1. ”Mamma gosa” – En person är ”mamma gosa” och står i mitten av en cirkel. Övriga barn får gå runt och när ”mamma gosa” säger ”stopp” måste alla stanna. ”Mamma gosa” får då välja en person att gosa med genom att sätta armarna runt den personen.

 2. ”Musikleken” – Alla barn står i en cirkel och när musiken spelas dansar de runt. När musiken stannar måste alla stanna och den som rör sig får gå ut. Leken fortsätter tills det bara är en person kvar, som vinner.

 3. ”Red light, green light” – En person är ”trafikljuset” och står med ryggen mot de andra barnen. Övriga barn får gå mot ”trafikljuset” medan det är grönt ljus. När ”trafikljuset” säger ”red light” måste alla stanna. Den som rör sig får gå tillbaka till start.

 4. ”Din mamma” – Alla barn står i en cirkel och den första personen säger ”din mamma är så stor att…” och fyller på med något roligt, till exempel ”din mamma är så stor att hon kan lyfta en elefant”. Nästa person måste fortsätta med ”din pappa är så stor att…” och fylla på med något annat roligt. Leken fortsätter tills det inte går att komma på något mer.

 5. ”Gömmeleken” – En person får gömma sig medan de andra barnen räknar till tio. När de har räknat klart får de leta efter den gömda personen. Den som hittar får gömma sig nästa gång.

 6. ”Hopprep” – Alla barn får hoppa över ett rep som två personer håller i. När musiken stannar måste alla stanna och den som rör sig får gå ut. Leken fortsätter tills det bara är en person kvar, som vinner.

 7. ”Tag” – En person är ”it” och får försöka ta de andra barnen genom att röra vid dem. Den som blir tagen får också bli ”it”. Leken fortsätter tills alla är trötta eller