Barn kan vara petig med maten. I början äter de nästan vad som helst men efter bara något år är nästan alla grönsaker äckliga, favoritmaten är ”blä” och endast några få alternativ kvarstår. Hur kan du få ditt barn med intresserad av mat?

Fånga intresset

Det finns flera typer av utvecklande aktiviteter för barn som kan ge dem ett nytt intresse och få dem att utvecklas som individer. Varför inte försöka göra samma sak med maten? Be barnen hjälpa till i köket och när det är dags att baka. Skapa en liten odling tillsammans, det går att göra på tomten eller på balkongen om ni bor i lägenhet. Odla era egna örter och sallad. Om de får se maten skapas från grunden kan de känna sig mer benägna att smaka och tycka om det. Du kan odla potatis i en hink så det är inte platskrävande. Lär äldre barn hur man skär grönsaker, hur man steker i pannan och kokar pasta.

Se över småätande

En orsak varför barnen säger ner vid middagsbordet är att de har småätit under hela dagen. Ett barn behöver lite snacks för att ha ätit fler kalorier än kroppen gör av med. Om de äter stora mellanmål, lite chips och en smörgås under dagen kommer de inte att vara hungriga vid middagen. Möjligen kommer en sockerkrasch och de äter bara om du lovar ett ge dem glass efteråt. Du lär dem inte att tycka om maten, endast belönar dem med socker. Kontrollera vad ditt barn äter under dagen och ta bort alla onödiga kalorier så barnet är hungrig när det är dags för middag.Du kan hitta fler tips här!