Välj ekologiska råvaror så långt som det är möjligt för den barnmat som du skall laga. Dessa råvaror innehåller mindre oönskade ämnen så som t.ex besprutningsmedel.När man ska börja att ge sitt barn lite testportioner så koka upp potatis, majs eller morot i osaltat vatten. (Barn under ett år ska inte äta stekt mat.) När du sedan mosar eller mixar grönsakerna så tillsätt lite bröstmjölk och lite osaltat smör. Går det inte hem hos ditt barn så propsa inte utan försök igen en annan dag. Överbliven mat kan du frysa in som isbitar, perfekt att bara ta fram och tina upp när tid för att göra ny inte finns. När barnet ska äta så duka med två skedar, en för barnet att hålla i och en för dig att mata med. Se till att ha allmänt mysigt kring er när ni ska äta maten smakar bättre om den serveras i en trivsam miljö.Under barnets första år bör man undvika: honung, sallad, spenat, mangold, rödbetor, nötter och salt. Honungen kan innehålla en bakterie och grönsakerna ofta för mycket nitrat. Nötter skippar man då de lätt kan fastna i halsen och salt ska undvikas till det att barnet fyller ett år och njurarna är fullt utvecklade. Var även sparsam med sockret det finns redan i massor av livsmedel som vi inte riktigt tänker på t.ex yoghurt, smaksatt fil och nyponsoppa.För att underlätta matlagningen och spara tid så investera i en riktigt bra matberedare med många olika funktioner.