Vädret är verkligen på topp i Sverige och på många ställen är plusgraderna redan ett faktum. Sportlovet är på ingång och det gäller att hitta de bäst ställena att tillbringa sportlovet på. Vill du ha sol och snöfritt vårväder är det i södra Sverige du ska befinna dig. Längtar du efter snö och skidåkning är fjällen ett säkert kort. Trots varma temperaturer är snödjupet i fjällen stort och det kommer garanterat att bli bra skidåkning till lovet.

Södra Sverige

Enligt tidningen Expressen är det varma och milda vindar som kommer att dra in över de södra delarna av Sverige till sportlovet och marken kommer på flesta platser att vara snöfria. Därför passar det perfekt med mera våraktiviteter så som inomhusaktiviteter och olika sporter, cykelutflykter och kanske en heldag på något äventyrsbad. Njut av vårsolen och försök att insupa så mycket dagsljus ni bara kan.

Norra Sverige

I norra Sverige är det stort snödjup på de flesta platser, särskilt i fjälltrakterna. Här är det riktiga vinteraktiviteter som gäller så som skridskoåkning, längdåkning och utförsåkning. De flesta backarna lovar ett högt snödjup och det råder ingen brist på snön än på ett tag. Ett tips om ni är sugna på att tillbringa sportlovet i fjällen är att kolla runt på de olika platser som finns och jämföra olika sportlovs-erbjudanden. Just sportlovet brukar vara en vecka som man kan komma åt riktiga pangpriser på stuga med liftkort i något närliggande fjäll.  Ett exempel ser ni här från Skiistar som fortfarande har några lediga platser kvar inför sportlovet.

Rätt klädd för fjällen

Vad som är viktigt om ni planerar för en sportlovsvecka i fjällen med barnen är att se till att ni har rätt sorts kläder. Kalla barn brukar inte gilla att vara en hel dag i backen. Här kommer några korta sportlovstips;

  • Satsa på två par varma underställ för att ha ett extra om barnet blir blött. Kolla in denna tråd från alltforforaldrar där föräldrar tyckt till om vilket underställ idag som är bäst för ditt barn.
  • Ha med varma overaller som står emot väta. Har barnet nyss börjat åka slalom är det lätt att ramla en hel del, därför behövs kläder som är rymliga och smidiga men samtidigt varma och torra.
  • Ha med två par tumhandskar att varva mellan. Tumhandskar håller värmen betydligt bättre än fingerhandskar och just händerna är lätta att frysa om.
  • Ta med en bra rånarluva, gärna i ull som barnet kan ha under hjälmen. Ta också med en extra varm mössa som barnet kan dra på när den inte åker.
  • Satsa på varmt om fötterna. Fötterna är relativt stilla i pjäxorna och det är därför lätt att barnet blir kall om fötterna. Ett tips är att använda sig av ett par varma sockar i ull. Ta inte på någon tunn strumpa under, det kyler mer än det värmer, ta ullsockan direkt istället. Ha gärna med två par att varva mellan.

Nu är sportlovet nära och det kommer garanterat att bli en fantastisk vecka för era barn. Njut av varandra och njut av dagen och solen.