Nu är våren på ingång och kanske är det dags att köpa en ditt barns första cykel eller kanske en större? För att underlätta när det blivit dags att köpa en barncykel så kommer här lite tips.

  1. Så klart är det viktigt att cykeln är rätt storlek. När ditt barn sitter på sadeln så ska hen nå ned till marken med båda fötterna därför är det viktigt att köpa en cykel att växa med och inte i. Är cykeln för stor så blir det svårare att hålla balansen.
  2. Då det handlar om ditt barns säkerhet så om du känner dig minsta osäker på om du kan skruva ihop den på rätt sätt så be en kunnig person utföra detta.
  3. Ett billigt pris kan vara lockande men tänk på att en cykel från ett känt märke ger kvalitet och bra garanti.
  4. Breda däck är att föredra då de inte rullar så fort och ger bättre balans.
  5. Fotbroms är alltid att föredra. Barn är oftast inte tillräckligt starka för att kunna bromsa med handbroms på ett säkert sätt.
  6. Varken sadel eller pedaler bör vara blanka för då kan barnet halka.
  7. Ett rakt och lågt styre ger den absolut bästa säkerheten. Barnet ska kunna vrida styret i 45 grader utan att behöva släppa på någon hand.
  8. För att cykeln ska vara stabil bör framgaffeln vara något böjd så undvik cyklar som har helt raka.
  9. Glöm inte hjälmen.

Ofta är det bra priser på nätet och utbudet är stort men det kan ändå vara bra att prova ut vilken typ av cykel man behöver i en fysisk butik.