Är det något som kräver förberedelser när man har barn så är det när man ska iväg på resa, speciellt när man reser långt. Planeringen är viktigt för man vill så klart att resan ska bli så säker och bekväm som möjligt. Tipsen som nu kommer gäller i första hand för flygresor men kan också vara användbara för andra transportmedel. Det allra viktigaste är att man anpassar resan efter barnets ålder och  behov. Riktigt små barn kan drabbas av infektioner som gör att de kräver snabb vård och då kan det vara bra att man har kollat upp att man har denna typ av vård i närheten på resmålet. En lång flygresa innebär att man är tätt inpå andra människor  och det kan också innebära en en ökad smittrisk när det går influensa eller RS-virus.

Vaccin

Nyfödda barn har ett visst skydd genom sin mamma men när det medfödda sjukdomsskyddet börjar avta som man går in med vaccin. Det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuder alla barn vaccinationer från cirka 3 månaders ålder. Beroende på vilket vaccin det handlar om kan barnet behöva ta sprutorna med olika tidsperioder mellan och vid olika ålder. Om man ska resa utomlands kan barnet ibland behövas vaccineras tidigare och dessutom kan barnet, precis som vuxna, behöva ett speciellt vaccin just för det resmålet. Kontakta din barnavårdscentral eller vaccinationsmottagning för att få råd i god tid innan avresan. Om ditt barn är under 2 år så tänk på att om ni reser till ett soligt land så ska barnet har 5 droppar D-vitamin varje dag. Små barn ska inte heller vistas direkt i solen.

Reseskydd

Många har ett reseskydd i sin hemförsäkring och den gäller normalt i 45 dagar men om man ska vara borta längre så bör man se över sina försäkringar så att man har ett fullgott reseskydd under hela resan. Finns också olika tillägg till hemförsäkringen för just resor. Barnet behöver också pass och de kan även behöva visum ibland. Kommer ni att åka bil på resmålet? Då kan det vara bra att ta med sig en bilbarnstol hemifrån då det kan vara svårt att få tag på när man befinner sig utomlands. Många charterarrangörer accepterar både bilbarnstol och barnvagn men om man flyger reguljärt så kan det vara helt andra regler så kolla upp vad som gäller. Om barnet är under 2 år vägs barnets bagage in med medföljande vuxens bagage och den tillåtna vikten varierar mellan olika bolag och länder. Att vara på flygplatsen i god tid är också smart då man har större chans till bättre platser om man checkar in tidigt och hela processen med incheckning och säkerhetskontroller tar längre tid när man reser med barn.

Packning på planet

När man reser med barn så krävs det mer handbagage då man bör packa flera ombyten, blöjor och våtservetter. Väl ombord på flyget gäller det bara att få tiden att gå. Man kan hoppas på att barnet sover mesta delen av resan det är bra att ha med lite kritor och block till de lite äldre barnen. Flygbolagen har också ofta någon leksak eller pyssel som de brukar dela ut till de barn som finns ombord. Då det numer inte är tillåtet att ta med vätska ombord så får man ta med tomma nappflaskor eller muggar ombord. Ombord kan man få vatten eller juice och om barnet fortfarande dricker välling kan man ha med sig pulver som man blandar med hett vatten som man får ombord. I de flesta länder kan man köpa bröstmjölksersättning men välling är mer sällsynt så det kan vara bra att packa med vällingpulver. Tänk också på att det är viktigt att barnet dricker ordentligt under hela resan då flygplansluften är väldigt torr. Hos vissa bolag kan man beställa barnmat och hos andra inte så kolla detta innan avresa.

Start och landning

Vid start och landning med ett flyg så ändras lufttrycket rätt ordentligt och det kan upplevas jobbigt i öronen hos såväl barn som vuxna. Om ditt barn ammar så brukar barnet må bra av att få suga just då och om de inte ammar så kan de suga på en napp eller en flaska. För större barn kan tuggummi hjälpa eller så kan man försöka få dem att själv tryckutjämna med att hålla för näsan och blåsa eller att svälja flera gånger. Är barnet förkylt så är näsdroppar som man ger strax innan man lyfter bra att ha. Även ett barn som inte är snuvigt kan må bättre av näsdroppar just när det kommer till trycket.Om resan går till ett varmt land kan det vara smart att byta om till svala kläder precis innan landning. Försök också att köpa på er lite extra dryck och något att äta från planet då hela proceduren innan man är ute från flygplatsen kan vara lång och jobbig både för vuxna och barn. I vissa länder är det inte tillåtet att ta med några livsmedel genom tullen. Kolla även eventuell barnvagn eller bilbarnstol noga efter ni hämtat ut dem från bagageutlämningen så att de inte blivit skadade för om det blivit någon skada måste det anmälas innan man lämnar ankomsthallen och passerar tullen.