Alla som ska bli föräldrar måste skapa utrymme i hemmet för det första barnet. Det spelar ingen roll hur stort eller litet man bor, det är dags att skapa lite plats och göra hemmet redo för den nya familjemedlemmen.

Rensa bort det farliga

Barnet kommer inte att lära sig gå på evigheter känns det som. Men medan man fortfarande har tiden och kommer ihåg det, kan det vara bra att rensa bort de farliga sakerna i hemmet. Golvkrukor på golvet, rangliga möbler som kan tippa när ett barn försöker resa sig upp, måste bort. I köket är det viktigt att skåp och lådor med farligare köksredskap inte går att öppna.

Ett eget rum

I början av spädbarnstiden lämnar man inte barnet under en enda sekund. Sedan vill man att de ska sova i en egen säng och att det finns ett speciellt rum för leksaker, skötbord och barnprylarna. Klart att barnet ska få ett eget rum.Inredning väljer man själv, men se till att det är ett barnsäkrat rum. Vassa kanter ska täckas för, målarfärgen ska vara skonsam och giftfri. Möbler som väger lite kan gärna vara förankrade i vägg eller golv så barnet kan använda dem utan risk att få dem över sig.

Utrymme i förrådet

Rensa ut förrådet och källaren redan nu. Det går fort under barnets första år. Ni kommer att behöva köpa en hel del leksaker och kläder eftersom barnet växer så fort. Vill man spara kläderna till nästa barn kommer man att behöva lite plats i förrådet. Och när man har spädbarn vill man inte ställa sig och ta itu med utrymmet ett barn på ena armen. Lika bra att ordna det redan nu.