Att fritt kunna leka ute i snön utan att behöva kall och blöt är viktigt för en rolig vinter! Blir man frusen om fötterna tar det inte lång tid innan man börjar bli kall i resten av kroppen, så för att ha kul under vintern är ett par ordentliga vinterkängor viktigt! När du köper skor till barn kan det vara bra att välja någon storlek större, någonstans mellan en till två centimeter. Finns inte utrymme att växa i så finns risken att skorna knappt räcker en säsong. Det går alltid bra att fylla ut skorna med tjocka strumpor eller en extra sula, för småa skor är aldrig bekvämt.

Smidiga att få av och på

En sak som är lätt att glömma är att det kan vara viktigt hur enkla kängorna är att ta av och på. Det bästa är om även små barn kan ta på sig kängorna själva, skulle det behövas hjälp av en vuxen så ska det kunna göras enkelt utan en massa krångel. Det är lättast med snören med dragsko eller kardborreband. Dragsko gör det även möjligt att närmare justera passformen, vilket kan vara bra om barnet har mycket kläder på sig.

Rejäla kängor

Bra vinterkängor är rejäla med tjock och stadig sula, det är bra både för att hålla värmen och även för balans. För att bidra till mer balans så är det bra om skorna går upp en bit på vaden. Man brukar säga att kängorna ska klara minst 200 000 steg i vatten och blötsnö utan att läcka, alltså vara vattentäta. Om möjligt ska skorna helst vara försedda med något slags membran till exempel Gore-Tex. Det är även viktigt att kängorna har en bra andningsförmåga så man slipper att eventuellt fukt som bildas stannar kvar i skorna.

Strumpor är också viktiga!

Barn svettas lätt, speciellt fartfyllda lekar. Förutom kängornas egna andningsförmåga så är det även viktigt med bra strumpor. Ullstrumpor är bra under kalla vinterdagar då de transporterar fukt effektivt och värmer bra, de fortsätter också värma även ifall de blir fuktiga.